Uit elkaar gaan en kinderen
Als ouders kunt u veel narigheid voor uw kinderen voorkomen door het einde van de relatie met uw partner zorgvuldig af te wikkelen en samen goede afspraken te maken over de kinderen. De echtscheidingsnotaris kan u daarbij helpen.
Ouderschapsplan
Wanneer u als ouders uit elkaar gaat en u samen kinderen hebt van jonger dan 18 jaar, bent u verplicht een ouderschapsplan te maken. Daar moet onder andere in staan:
- De taakverdeling met betrekking tot de zorg voor de kinderen
- Waar de kinderen wanneer wonen of verblijven
- De wijze waarop u elkaar zult informeren en de manier waarop u met elkaar overlegt
- Welke ouder welke kosten betaalt en op welke manier
Het ouderschapsplan kan ook afspraken bevatten over
- De stijl van opvoeden en huisregels
- Afspraken over vakanties, school en medische kwesties
Co-ouderschap
Co-ouderschap betekent dat ouders na het beëindigen van hun relatie toch in min of meer gelijke mate hun kind(eren) verzorgen en opvoeden. In de praktijk betekent dit dat een kind ongeveer de helft van de tijd bij elk van zijn ouders woont. De kinderen moeten natuurlijk vanuit beide huizen naar school kunnen gaan en met vriendjes contact hebben. Co-ouderschap is daarom alleen goed uit te voeren als u beiden in dezelfde regio blijft wonen. Ook dan moeten er regelmatig allerlei dingen afgestemd worden. U en uw ex-partner blijven dus intensief met elkaar in contact over de kinderen en moeten regelmatig praktische oplossingen afspreken. Daar moeten u en uw ex-partner dus wel toe bereid en in staat zijn.
Omgangsregeling
Een omgangsregeling betekent dat één van de ouders de zorg en opvoeding van het kind op zich neemt en er een omgangsregeling met de andere ouder wordt afgesproken. In de wet staan geen bepalingen over hoe zo’n regeling er precies uit moet zien. De ouders kunnen dat in onderling overleg afspreken. Welke regeling het meest geschikt is in uw situatie hangt van een aantal dingen af, onder andere van de leeftijd van het kind. Tamelijk standaard is, voor iets grotere kinderen, dat kinderen om het weekend naar de “andere” ouder gaan. Als het kan valt daarnaast te denken aan de afspraak dat de “andere” ouder ook op een of meer doordeweekse dagen tijd met het kind doorbrengt (b.v. op vaste dagen van school halen en opvangen).
Meer over uit elkaar gaan
Bekijk onze specialisten in
Wilt u echtscheidingsnotaris.nl met uw expertise versterken?
Direct naar
Neem contact met ons op
Laat hieronder uw bericht achter en wij bellen u terug.