Procedure bij het beëindigen van een samenlevingscontract
Uit elkaar gaan en procedure
Of u nu een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap wil beëindigen, de echtscheidingsnotaris kan u helpen om alles netjes te regelen.
Samenlevingscontract ontbinden
In een samenlevingscontract is meestal vastgelegd hoe de partners de samenlevingsovereenkomst kunnen beëindigen. Wel is het van belang om goede afspraken te maken om latere procedures te voorkomen. Hiervoor kunt u een echtscheidingsnotaris inschakelen. Als u samen kinderen hebt die jonger zijn dan 18 jaar moet een ouderschapsplan worden opgesteld waarin bijvoorbeeld afspraken over de kosten van de kinderen zijn opgenomen. De echtscheidingsnotaris kan u helpen bij het maken van goede afspraken en de afspraken in een notariële akte vastleggen. Zo’n akte heeft executoriale kracht, vergelijkbaar met een vonnis van de rechter.
Geregistreerd partnerschap ontbinden
Een geregistreerd partnerschap kan beëindigd worden als een of beide partners het partnerschap wil ontbinden.
Als u het eens bent over de ontbinding en geen kinderen hebt die jonger zijn dan 18 jaar kan dit buiten de rechter omgeregeld worden. Samen met een echtscheidingsnotaris stelt u een overeenkomst op over de beëindiging van het geregistreerd partnerschap. Ook de afspraken over alimentatie en de verdeling van de spullen, schulden en pensioen worden in die overeenkomst vastgelegd. De notaris geeft aan de burgerlijke stand door dat u een overeenkomst hebt. Daarmee eindigt uw geregistreerd partnerschap.
Als u kinderen hebt die jonger zijn dan 18, moet u ook een ouderschapsplan maken. Een echtscheidingsnotaris kan daarbij helpen. Daarna is een rechter nodig om het geregistreerd partnerschap te ontbinden.
Als één partner het geregistreerd partnerschap wil ontbinden, maar de andere partner niet, is de procedure hetzelfde als bij een echtscheiding. U moet dan naar een advocaat en naar de rechter.
Verdeling
Vaak moeten er bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract ook andere afspraken worden gemaakt. Bijvoorbeeld over de verdeling of de verkoop van het huis, de verdelingen van andere gezamenlijke bezittingen, het pensioen en eventuele schulden. Als u en uw partner een samenlevingscontract hebben gesloten voordat u ging samenwonen of tijdens de samenwoning kunnen daarin afspraken staan over deze zaken. U kan er ook bij het uit elkaar gaan afspraken over maken. De echtscheidingsnotaris kan daarbij helpen.
Meer over uit elkaar gaan
Bekijk onze specialisten in
Wilt u echtscheidingsnotaris.nl met uw expertise versterken?
Direct naar
Neem contact met ons op
Laat hieronder uw bericht achter en wij bellen u terug.